I samarbete med Volvo Cars sedan 1959
Tips inför bilköpet
Det finns flera saker som är bra att tänka på när du ska köpa en begagnad bil. Här har vi samlat information inför begagnatköpet. Vi hjälper dig att hitta rätt bil och tipsar om vad du behöver undersöka och kontrollera innan själva bilköpet.
Hitta rätt bil
Innan du börjar utforska vad som finns på marknaden är det bra om du besvarar några inledande frågor. Det kommer att underlätta sökprocessen.
- Ska du köra på landsväg eller i stadstrafik?
- Är fyrhjulsdrift ett krav?
- Behöver du ett stort eller litet lastutrymme?
- Behöver bilen ha plats för bilbarnstol eller bältesstol?
- Vilket typ av bil vill du helst ha? Elbil, laddhybrid, bensin eller diesel?
- Vad är din maxbudget? Det är alltid bra att sätta en övre beloppsgräns redan från start så att du vet att du har råd att äga en viss typ av bil.
När du har listat dina önskemål och hur ditt bilbehov ser ut är det dags att börja leta. Det finns en uppsjö av webbplatser där både privatpersoner och auktoriserade bilhandlare lägger upp begagnade bilar.
Volvo Selekt – stort utbud av nästan nya Volvobilar med två års nybilsgaranti.
Din Volvohandlare – sök fram en bilhandlare nära dig och se vad de har i lager.
Digitala marknadsplatser– till exempel wayke.se eller blocket.se.
Tumma inte på säkerheten
Volvo är kända för att göra säkra bilar och utvecklingen går ständigt framåt. Ta reda på vilka funktioner som finns till den modell som du är intresserad av. Din framtida bil bör ha särskilt whiplashskydd, antisladdsystem och minst fyra, helst fem stjärnor i EuroNCAPs tester.
Läs mer om säkerhetssystem i Volvobilar.
Gör en kostnadskalkyl
Det är väl investerad tid att göra en kostnadskalkyl. Här listar vi några exempel på vad som påverkar den totala bilkostnaden.
Faktorer som påverkar bilkostnaden | |
Besiktning | Till skillnad från om du köper ny bil behöver du besiktiga en begagnad bil regelbundet. |
Drivmedel | Årskostnaden för drivmedel kan bli stor eller liten beroende på om du väljer el, diesel eller bensin. Dessutom behöver du räkna in ungefär hur mycket du kör per år. |
Däckkostnad | Är mönsterdjupet tillräckligt eller måste du inhandla nya uppsättningar av sommar- och vinterdäck? |
Fordonsskatt | Fordonsskatten för personbilar beräknas utifrån tjänstevikt eller koldioxidutsläpp, beroende på fordonsår. |
Försäkring | Priset påverkas bland annat av din ålder, var du bor och hur många mil du kör på ett år. Se ditt pris på bilförsäkring. |
Reparationer och service | Utgifter kopplade till reparation och service ökar generellt i takt med bilens ålder och antalet körda mil. |
Värdeminskning per år | Tumregeln är att nyare bilar drabbas hårdare av kraftiga värdeminskning. En bil som är i slutet av sin livscykel har liten värdeminskning. |
På bilsvar.se - ett samarbete mellan Energimyndigheten och Konsumentverket – får du snabbt en översiktlig bild över vad det kommer att kosta att äga en viss typ av bilmodell.
Köpa av privatperson eller bilhandlare?
Ett vägskäl som påverkar bilköpet och själva köpprocessen är om du väljer att köpa begagnad bil av privatperson eller av bilhandlare. Fördelen med att vända sig direkt till en auktoriserad handlare är att du i regel får en tryggare bilaffär, vilket främst beror på följande:
- Du får ett starkare rättsligt skydd via konsumentköplagen; du kan till och med förhandla dig till bättre villkor. Köper du däremot bil av en privatperson kan köplagen avtalas bort.
- Seriösa bilhandlare genomför grundliga kontroller av bilen som innebär färre överraskningar för dig.
- I vissa fall följer det med garantier. Fråga säljaren om det finns garantier. Garantins regler får inte vara sämre än reglerna i konsumentköplagen.
Bakgrundskontrollera bilen med registreringsnumret
Kolla upp vem som äger bilen
När du köper en bil av en privatperson ska du alltid ta reda på vem som är registrerad som ägare. Använd e-tjänsten Fordonsuppgifter för att söka fram information om ägarförhållanden, chassinummer, skatteförhållanden, besiktningsförhållanden samt om fordonet har notering om leasing, kreditköp eller om det är direktimporterat. Det enda du behöver ha tillgång till är registreringsnumret.
Du kan också skicka ett sms till 72 503 för att få ägaruppgifter från Transportstyrelsen direkt till din mobil. Varje sms kostar tre kronor.
Finns det skulder på bilen?
Sedan 1 juli 2014 finns det en lag som innebär att Kronofogden kan ta ett fordon i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det nu är du som äger fordonet. Fordonsrelaterade skulder är till exempel fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter och förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden.
Du kan se om bilen har obetalda avgifter och skulder på två sätt: antingen kontaktar du Transportstyrelsens kundtjänst på 0771-14 15 16 eller så använder du, tillsammans med säljaren, e-tjänsten Fordonets skulder.
Kontrollera kreditspärr och leasingspärr
Undersök om den tidigare ägaren har lån eller leasingkontrakt på bilen. Med tjänsten Fordonsuppgifter får du på några sekunder information om eventuell leasing och kreditköp.
Vid köp på avbetalning gäller så kallade återtagandeförbehåll. Den innebär att den som köpt bilen inte kan sälja bilen innan den är helt betald.
Frågor att ställa till säljaren
Det är bra om du förbereder ett frågebatteri som du tar med dig när du ska titta på bilen. Förslag på frågor:
- Varför ska personen sälja bilen?
- Hur ser ägarhistoriken ut? Många ägare på kort tid kan vara ett tecken på att något inte stämmer.
- Finns det tidigare fel/skador som kan vara bra att veta om?
- Hur är däckens kondition? Om mönsterdjupet är 4 mm är det snart dags att köpa nya. Finns både sommar- och vinterdäck?
- Är bilen korrekt servad? Be om att få gå igenom serviceboken och säkerställ att bilen har servats vid rätt intervall.
- Finns en gällande nybils- och servicegaranti? I så fall måste service och reparationer ha utförts av en auktoriserad verkstad.
- Har bilen reparerats med originaldelar?
- Finns alla nycklar? Det är dyrt att beställa en ny.
- Är kamremmen bytt? Om serviceboken säger att det snart är dags att byta rekommenderar vi att du kontaktar en auktoriserad verkstad direkt och ber om en offert.
När du har bakgrundskontrollerat bilen och förberett dig ordentligt med frågor är det hög tid för själva bilköpet.