I samarbete med Volvo Cars sedan 1959
Bra däck ger säkrare bilkörning
Däck är en färskvara. Gamla däck och dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Därför är det viktigt att hålla koll på både mönsterdjupet, ålder och skicket på däcken oavsett om det är sommar- eller vinterdäck.
Kontrollera mönsterdjup och lufttryck
Du kan själv kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck varje gång du byter däck, men helst oftare. Om du kör mycket är det extra viktigt att hålla koll på mönsterdjupet. När du byter däck – fundera på om mönsterdjupet är tillräckligt bra för att klara hela säsongen eller om du behöver köpa nya däck
Med rätt lufttryck och bra mönsterdjup blir däckens prestanda bättre och bilen säkrare att köra.
Mönsterdjupet
- Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter. Lagen kräver minst 3 millimeter på vinterdäcket och måttet ska tas på det sämsta stället. Vinterdäck med mindre än 4-5 millimeter mönsterdjup bör inte användas i trafiken.
- Nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 millimeter. Lagen kräver minst 1,6 millimeter på sommardäcket och måttet ska tas på det sämsta stället. Risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 millimeter. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana.
Lufttrycket
I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat lufttryck i däcken. Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.
Däckens ålder
Livslängden för däck varierar väsentligt främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras, vilken tillverkare det är, hur de körs, om det är rätt däcktryck, vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minska även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.
Det finns en fyrsiffrig tillverkningskod på sidan av däcket, den s.k. DOT-markeringen. De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat. De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat. Exempel: 1019 betyder att däcket tillverkats vecka 10 år 2019.
Är däcken slitna?
Behöver du köpa nya däck gör du detta enklast hos din närmaste Volvohandlare. Kostnaden kan du dela upp på 12 månader via ditt Volvokort – helt utan extra kostnad. Har du inget Volvokort kan du ansöka om det på carpay.se
Så gäller bilförsäkringen
Om däcken blir stulna behöver du ha minst halvförsäkring för att kunna få ersättning för däcken. De däck som inte sitter på bilen ska vara förvarade i enskilt låst utrymme som bara du har tillgång till. Om dina däck förvaras på däckhotell är det deras ansvar att se till att dina däck inte blir stulna.